top of page

בזבוז מזון ובזבוז בכללי

  • itamar659
  • 3 בספט׳
  • זמן קריאה 3 דקות

בזבוז בכללי

כמות הבזבוז בעולם של היום היא מטורפת. אנחנו מבזבזים וזורקים דברים שעד לא מזמן היו מותרות עבור האנושות. בזבוז של מזון, של פלסטיק, כן גם שקיות פלסטיק (שהיא כאמור בעיה סביבתית עולמית), אנרגיה, בגדים ובעצם כמעט בכל תחום קיים בזבוז אדיר.

כמו במקרים רבים הפתרון הראשוני והפשוט ביותר הוא לסרב, Refuse, לקבל את מה שמוצע לנו, הכלל הראשון והפשוט במודל חמשת ה R.


מקרה מבחן בזבוז מזון

בואו רגע נתמקד בבזבוז מזון. על פי מחקר של UNEP, התכנית הסביבתית של האו"ם, בשנת 2024, בוזבזו 1.05 מיליארד טונות של מזון ברחבי העולם. נתון מדהים לרעה! תחשבו מה אפשר היה לעשות עם כמות כזאת של מזון. כמה אנרגיה הושקעה ובוזבזה בשינוע שלו, כמה מים בוזבזו על מנת לייצר אותו, כמה כסף בוזבז על ידי היצרנים והצרכנים.


הבופה

הבופה, או בופה ארוחת הבוקר בבתי המלון, הוא אולי התורם הגדול ביותר לבזבוז מזון.

ארוחת בופה ממוצעת מייצרת 300 גרם פסולת לאדם, לעומת 130 גרם פסולת שנותרת מארוחה שמוכנה לפי הזמנה. זאת ועוד, ארוחות הבופה גורמות למעשה לבזבוז כפול.

תחילה, כל המזון שלא נאכל נזרק לפח כדי לעמוד בתקנות הבריאות. ובפעם השניה, כאשר נזרק המזון שהושאר על הצלחת של האורח. האורחים מעמיסים הרבה מעבר למה שמסוגלים לאכול זאת בשל הרצון "למקסם" את ההטבה הכלולה במחיר השינה וגם בשל "אפקט הגיוון" שנגרם מהשפע הרב והבלבול ממנו.

מדוע צריך ארבעה סוגי קורנפלקס, שלושה סוגי גרנולה, עשרות סלטים וגבינות, נקניקים ונקניקיות, עמדת חביתות וביצים ועוד עמדות למלוחים ולמתוקים? האם לא ניתן להסתפק בפחות? אולי להשקיע יותר באיכות ובמקור המזון ובסוג המזון יותר מאשר בכמות המזון?


תיק יוטה טבעי צבוע לבן אידיאלי למניעת בזבוז של שקיות פלסטיק ונייר
תיק יוטה טבעי רב פעמי מונע בזבוז של שקיות חד פעמיות

איך התחיל הבופה בכלל?

כמו לכל רעיון גדול, גם ללידת ארוחות הבופה יש כמה גרסאות. אולי כבר במאה ה 16 בשוודיה ואולמפיאדת שטוקהולם שנערכה בשנת 1912, הציגה לאורחים הרבים שהגיעו מהעולם את המנהג והם אימצו אותו לליבם וייבואו אותם לארצות המוצא שלהם.

או אולי בכלל זו המצאה צרפתית שנולדה במאה ה 17, כאשר מחזרים צרפתים היו מגיעים לבתי הנשים הוגש המזון, בחדר ההמתנה, על קרשי עץ גדולים ומכאן השם "בופה".

בכל מקרה, המלון הראשון שהתחיל להגיש ארוחות בופה נקרא בשם "אל ראנצ'ו ועשה זאת כבר בשנת 1946 בלאס וגאס, ארצות הברית. הייתה דו דווקא ארוחת ערב והמטרה הייתה שהמהמרים לא יבזבזו יותר מדי זמן בארוחות ויחזרו מיד להמר. 80 שנה אחרי והבזבוז הוא אחר לגמרי.


בזבוז מזון ובזבוז בכללי לקראת שינוי?

אחד מבסיסי האירוח במלונות במאה ה 20 אולי מתחיל לשנות כיוון. הבופה כבר אינו סמל של יוקרה ולחץ לצמצם הוצאות גורם למלונות רבים לשים מגבלות על הבופה, לצמצם או אף לבטלו.

רשת בתי מלון צרפתית גדולה החליטה לטפל בבזבוז מזון ובזבוז בכללי ולהקטין את הצלחות המוגשות כדי לנסות להשפיע על כמות המזון שהאורחים מעמיסים על הצלחת. רשת אחרת צימצמה את גודל העוגות והמאפים שלה. רשת הילטון החליטה כי היוגורטים והפירות יוגשו במנות מחולקות מראש ורשת נובוטל הציבה שלטים המבקשת מהאורחים לקחת רק מה שבאמת מתכוונים לאכול.

בישראל, רשתות מלונות גדולים עוד לא יישרו קו עם מקביליהם בעולם וגם כרגע נראה שאין בכלל כוונה כזו. עדיין האורחים בארץ שופטים את ארוחת הבוקר לפי מגוון המנות.


בזבוז ושקיות פלסטיק ונייר

כל זה בהחלט קשור וזו דוגמא טובה למה צריך לעשות כדי לצמצם השימוש השקיות הפלסטיק והנייר החד פעמיות. גם במקרה זה הבזבוז הוא אדיר. גם במקרה זה עד שהבינו את הבעיה חילקו שקיות פלסטיק "חופשי" ובעל העסק העניק "מתנה" ללקוחותיו. גם במקרה הזה הדרך לשינוי וצמצום התופעה עוד ארוכה. גם כאן העקרון הראשון המנחה הוא ה Refuse, כמו בבתי מלון (הימנעות מבתי מלון שמגישים ארוחות בופה היא פעולת הסירוב, Refuse, במקרה זה). ואם אין ברירה אז לפחות חשוב לצמצם, Reduce, העקרון השני בחמשת במודל חמשת ה R.


גם כאן יש כבר מדינות מתקדמות שאוסרות לגמרי על ייצור וחלוקה של שקיות פלסטיק ונייר חד פעמיות. יש מדינות שמצמצמות את השימוש בשקיות פלסטיק ונייר על ידי הטלת קנסות ותשלום על השימוש כדי לעודד מעבר לשקיות רב פעמיות מחומרים טבעיים, דוגמת כותנה או יוטה. יש עסקים וחברות גדולות שהחליטו להציע ללקוחות שלהם שקיות רב פעמיות עשויות מכותנה או מיוטה טבעיות. יש גם מלא עסקים קטנים שעושים את זה וכולם מרווחים מהמהלך.

הצטרפו גם אתם לעצירת הבזבוז של שקיות פלסטיק ונייר חד פעמיות.


תיק יוטה אקולוגי טבעי לשימוש רב פעמי
תיק יוטה טבעי איכותי לשימוש חוזר


תגובות


bottom of page